OOST-BRABANTSE PLEITWEDSTRIJDEN

Hoewel de Bossche Strafpleitwedstrijden (SPW) jaren een begrip waren binnen de Bossche balie, wordt sinds de 30e editie ook toneel geboden aan de civiele pleiters onder ons. De naam is gewijzigd in de Oost-Brabantse Pleitwedstrijden (OBPW), maar de insteek blijft natuurlijk gewoon dezelfde.

Wij zullen ons wederom mogen verheugen op de komst van leden van vele andere balies in Nederland en België. De Oost-Brabantse Pleitwedstrijden is een jaarlijkse terugkerend evenement en vindt normaliter plaats in het Paleis van Justitie te ’s-Hertogenbosch.

Tijdens de Oost-Brabantse Pleitwedstrijden strijden jonge en talentvolle advocaten uit Nederland en Vlaanderen ten overstaan van een driekoppige jury (en een officier van justitie) om de felbegeerde Banningbokaal en de eeuwige roem.

Het pleiten gebeurt aan de hand van originele civiele casus en strafdossiers. Uiteraard zijn deze casus en dossiers geanonimiseerd. De jury beoordeelt de pleiters aan de hand van de volgende criteria:

  • juridisch inzicht;
  • kennis van relevante literatuur en rechtspraak;
  • correct taalgebruik;
  • opbouw en inrichting van pleidooi en repliek (zoals het inspelen op het requisitoir);
  • boeien en geboeid houden van de juryleden en het publiek.

Na alle pleidooien beraadt de jury zich over de winnaar.

Tijdens de Oost-Brabantse Pleitwedstrijden wordt altijd groots en feestelijk uitgepakt. Zo vindt voorafgaand aan het pleiten een lunch plaats bij Holla legal & tax, waar pleiters, juryleden en officieren van justitie alvast kennis met elkaar kunnen maken. Na de pleitwedstrijden wordt er geborreld alvorens het gehele gezelschap zich naar een immer chique locatie verplaatst voor het diner en aansluitend feest.

Lid worden van de Jonge Balie?